Gesprek dochter • Mieke van MaanenMieke van Maanen
Wayne Dyer
Hoe word je nu echt succesvol
1 maart 2016
EFT
Emotional Freedom Technique EFT
1 mei 2016
Toon alles

Gesprek dochter

NLP gesprek

Vandaag heeft mijn dochter een gesprek gehad met haar tutor. Zij studeert psychologie aan de universiteit van Utrecht. Op zich geen opmerkelijk iets maar toen ik haar ophaalde van het station na thuiskomst met de trein vertelde ze dat haar tutor vroeg naar het werk van haar moeder. Ze houdt zich bezig met NLP, Neuro Linquistisch Programmeren. Hij kende dat wel maar wist er niet veel van. Iets wat ik zo ontzettend jammer vind. NLP is een lastig onderwerp voor de dames en heren psychologen. Naar NLP is nooit officieel en gepubliceerd onderzoek geweest naar het langere termijn effect. Dat psychotherapie geregeld op korte termijn niet eens resultaat kent of dat cognitieve therapie voor hoger ontwikkelende helemaal geen nut heeft, om maar iets te noemen, daar hebben we het maar niet over.

Het is nog steeds lastig voor het establishment om NLP serieus te nemen. De resultaten liegen er niet om. Al naar 3 of 5 sessies met de juiste interventies is vaak al een goed resultaat geboekt, tegenover maanden therapie bij de reguliere geestelijke gezondheidszorg. EMDR (….) de therapie met behulp van ….. waarbij bekend is dat patiënten met traumata als bij PTSS (….) na een aantal sessies nagenoeg klachtenvrij zijn zodat zij een redelijk normaal leven kunnen leiden. Datzelfde bereik je ook dmv EFT (…..) een NLP-techniek om maar een voorbeeld te noemen.

Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met het vak psychologie, en daarna het moment toen ik met mijn studie begon was ik vrij snel teleurgesteld over de dingen die ik te leren kreeg. Dat kan toch niet zo zijn bedacht ik mij, het kan toch niet zo zijn dat je zo weinig mee kan krijgen wat echt kan helpen. Waar je echt mensen mee kunt helpen? Dat moet toch anders kunnen. Ik was enorm gecharmeerd van onze kennis van het menselijk brein. Dat moet iets kunnen zijn, dacht ik. Daar moet meer mee kunnen. Ik kwam bij NLP terecht en ik ben toen een opleiding daarin gaan volgen. Eerst de Practitioner en later door met de master. Daarna stopt het niet want ieder dag leer ik weer wat nieuws. Iedere keer kom ik weer nieuwe technieken tegen die ik mij eigen maak en sommige technieken passen beter je dan anderen maar dat is normaal, daar ben je dan vaak ook heel sterk in. En nog steeds volg ik opleidingen, dan zal ook niet stoppen en dat is ook alleen maar leuk. Het is heerlijk om met je eigen persoonlijke ontwikkelingen bezig te zijn en dat maakt mij ook een steeds betere coach. Goed voor mij en voor mijn cliënten. Het mes snijdt aan verscheidene kanten op deze manier. Top dus!

Ik hoop dat mijn dochter haar studie zal voltooien en over enkele jaren zich psycholoog mag noemen. Ze zal kritisch zijn tijdens haar studie, daar ben ik van overtuigd omdat ze dingen in mijn praktijk heeft gezien waar menig psycholoog slechts van kan dromen. Er is bij haar al een “weten” voor bepaalde zaken, zaken die voor …… Ik vind de verwikkelingen allemaal uitermate interessant en moet soms ook glimlachen om de dingen die ik hoor vanuit de hoorcolleges. Misschien is alles nog niet uit den treuren uitgezocht binnen mijn vakgebied een dat komt ook omdat ……. (underdog positie, minder geld etc. uitzoeken) maar het is evenzeer verontrustend dat onderzoeken vaak een andere uitkomst krijgen na het opnieuw te onderzoeken. Welke waarde heeft dat dan, kun je je afvragen. Maar het is ook niet zo interessant, het gaat erom dat mensen geholpen worden en goed geholpen worden. Het moet niet gaan om geld, zorgverzekeraars, allerlei onzinnige diagnoses om maar een depressie- of traumaprotocol toe te kunnen passen om die boel maar verzekerd te kunnen krijgen. Het moet slechts gaan om dat ene doel, een mens te kunnen helpen. Dat is geen utopie, ik maak het in mijn praktijk en in die van mijn conculega’s regelmatig mee. Dat moet het enige doel zijn.

 

Opt In Image
Met het klikken op download ga ik akkoord met de privacyverklaring
Anti spam - Je gegevens zijn veilig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.